Srećna nova godina!

Poseta Narodnom univerzitetu Niš

Na poziv nove direktorke NUN Dr Marije Ranđelović i predsednice Nadzornog odbora Dr Danke Milojković, načelnica Nisavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski posetila je danas NUN. Ova poseta otvara mogućnost dobre saradnje institucija - Nišavskog upravnog okruga, Narodnog univerziteta Niš i Kuće klastera. U skladu sa "Triple helix modelom razvoja klastera" ostvarena je dobitna kombinacija javne+obrazovne+biznis institucije za odrzivi socio-ekonomski razvoj u Nisavskom okrugu sa efektima u regionu.

Saradnjom Nišavskog okruga i Narodnog univerziteta do boljeg povezivanja poslodavaca i nezaposlenih.

NARODNI UNIVERZITET I NIŠAVSKI OKRUG UDRUŽUJU SNAGE

Trka za žene u preduzetništvu na jugu Srbije u toku!!! Trčanje je zdravo

Zaključak Kuće klastera (organizator konferencije "Women in Business" moze preuzeti i uputiti Min.inovacija i tehn.razvoja RS):

Prilagoditi poslovni ambijent zenama prema njihovim mogucnostima i potrebama kroz:
- dostupnost fondovima i kreditnim linijama kod Fonda za razvoj RS sa kamatnom stopom od 1% i grejs periodom od 1 godine, zalogom 100% od vrednosti opreme tj.vestacenja;
- obuke o preduzetnistvu radi efikasnijeg vodjenja sopstvenog biznisa u akreditovanim konsalting kucama i trening centrima za preduzetnistvo (u sadasnjim uslovima svi se bave obukama iz menadzmenta i preduzetnistva i nanose stetu drustvu na duzi rok radi kratkotrajne licne koristi!!!);
- mogucnost koriscenja praznih drzavnih/gradskih/opstinskih poslovno-proizvodnih prostora od mikro i malih preduzetnika i udruzenja i klastera;
- kontinuirana fin.teh.podrska udruzenjima i klasterima tokom godine nasuprot sadasnjem projektnom finansiranju;
- obezbediti u drzavnom budzetu liniju za sufinansiranje projekata koje odobri Evropska unija za realizaciju. Nasa drzava uplacuje novac EU da bi nama bio omogucen pristup EU fondovima, a mi ne mozemo da iskoristimo EU grantove jer nemamo sredstva za sufinansiranje projekata. Npr.za 100 hilj. evra vredan projekat, udruzenje ili klaster od EU dobije grant 50 hilj.a preostalih 50 hilj.evra treba da finansira iz sopstv.izvora za projrkat drustvenog znacaja!!!
- administrativne zahteve za pristup kred.sredstvima Fonda za razvoj RS pojednostaviti i pojeftiniti, prosiriti mere podske na ugostiteljstvo, proizvodnju Srpske rakije i likera, konsalting, menadzment i knjigovodstvene usluge, medicinske usluge, poljoprivrednike-preduzetnike za kupovinu stada, plastenika
- ubrzati proceduru odobravanja zahteva kod Fonda za razvoj koja sada traje oko 6 meseci do uplate odobrenog kredita preduzetniku; preduzetnistvo je dinamicno i nema vremena da ceka pola godine i nema ni para, ni znanja da pregovara i ugadja administraciji Fonda kao servisa drzave.

Ako naša drzava zeli da podrzi preduzetnike treba da im omoguci efikasan pristup finansijama, kontinuiranu preduzetnicku i start up obuku, dogadjaje poslovnog povezivanja u zemlji i van zemlje, studijske posete, ucesce na sajmovima, udruzivanje i klasterizaciju.

Zene vode biznis srcem, odvazno započnu posao ni iz cega zbog svoje dece i porodice. Uz malo osecaja za potrebe zena u biznisu na jugu zemlje ostvarili bi vazne korake odrzivog socio ekonomskog razvoja u regionu i zemlji. Bilo bi manje nasilja i vise kulture!

Kuca klastera je zastupanje interesa poslovne zenske zajednice juga Srbije zapocela zahvaljujuci razumevanju i podrsci Nisavskog upravnog okruga, gospodji Dragana Sotirovski nacelnici, u septembru ove godine u okviru "Otvorenih vrata". Ovaj sastanak je zenama zaista otvorio vrata u Fondu za razvoj RS. 15 zena preduzetnica i udruzenja uputilo je svoja zapazanja, iskustva i predloge rukovodstvu Fonda na sastanku u Fondu nedelju dana nakon sastanka u Okrugu i po recima direktorke Fonda za razvoj RS inicijativa poslovnih zena Kuće klastera prosledjena je Min.privrede RS kako bi bila izlozena Vladi RS. Poslanici sa juga zemlje zalozili su se u vezi ove inicijative na sednici Vlade u oktobru. 
Kuća klastera kao krovna organizacija preduzetnuka, udruzenja i klastera u zemlji ocekuje da od februara 2019.godine dobijemo mere "krojenje po meri" preduzetnika u Fondu za razvoj RS i posebnu kred.liniju za zene u Srbiji. Inace Fond za razvoj RS je nacionalni servis Min.privrede lociran u Nisu na sta smo vrlo ponosni.


Konferencija o ženskom preduzetništvu u Nišu

POZIV ZA POSLOVNE ŽENE I POTENCIJALNE PREDUZETNICE

POZIV ZA POSLOVNE ŽENE I POTENCIJALNE PREDUZETNICE

KONFERENCIJA „Women in Business" u Nišu
utorak 11.12.2018., Niški simfonijski orkestar

Konferenciju podržava Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj RS u cilju promocije ženskog inovacionog preduzetništva na lokalnom i nacionalnom nivou .

Govoriće se o značaju ženskog inovacionog preduzetništva za privredu Srbije, uspešnim primerima dobre prakse kao i o uticaju digitalizacije i informacionih tehnologija na preduzetništvo.

Dr Danka Milojković, direktorka Kuće klastera - Mreže ženskih udruženja Južne Srbije, učestvovaće u panelu „Success is in your hands – Od ideje do realizacije: primeri dobre prakse“.

Ovo je prilika da seŽENSKA POSLOVNA MREŽA Kuće klastera okupi i nastavi diskusiju započetu na Okruglom stolu za poslovne žene Kuće klastera u Nišavskom upravnom okrugu 3.9. i sastanku sa rukovodstvom Fonda za razvoj Republike Srbije FZR RS 10.9. 2018. i dođe do konkretnih rezultata i to:
- organizovanje obuka prema aktuelnim potrebama i mogućnostima žena i to u oblasti tekstilne industrije, organske poljoprivredne proizvodnje, uslužnih delatnosti, starih i umetničkih zanata, keteringa, IKT, personalne asistencije, obuke za geronto domaćice, negovateljice za brigu o deci u kućnim uslovima, skupljanje šumskih plodova i likovitog bilja, pripremu tradicionalne zimnice, radova u građevinarstvu - oblast energetska efikasnost, preduzetništva i
- uvođenje ženske kreditne linije krojene "po meri" protreba i mogućnosti žena sa juga zemlje u FZR RS od februrara 2019.

ZA UČEŠĆE NA KONFERENCIJI PREKO KUĆE KLASTERA prijavite se na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili u inbox-u.

VIDIMO SE U ŽENSKOJ TRCI ZA PREDUZETNIČKI JUG ZEMLJE

AGENDA

Zajedno u panelu Dr Danka Milojkovic direktor Kuce klastera i Prof.Dr Maja Ivanovic-Djukic, Ekonomski fakultet u Nisu, tri godine nakon partnersta na IPA CBC BG-RS Projektu BALKAN CLUSTER.

Otvoren poziv za Mecenu Djackog Preduzetničkog Trening Programa

Poziv za MECENU Trening programa za preduzetnički razvoj učenika srednjih škola "Od ideje do tržišta" u Nisu.
Grupa do 15 učenika, 6 radionica+2 mentoringa+1 prezentacija
Izbor najbolje biznis ideje.
Nagrade komisije i publike.
Vrednost programa 9.000 din po učeniku.
50% finansira Kuća klastera i 50% Mecena. Za ucenike (roditelje) besplatno uz podrsku Mecene!
Drustveno odgovornim poslovanjem do preduzetničkog drustva i lepšeg života na jugu zemlje. 

Obaveze Mecene: da uplati iznos od 4.500 din/ucenik x 15 ucenik/grupa = 67.500 din umesto roditelja na racun Kuce klastera, dostavi svoj logo koji se stampa na materijalima, promo materijal i ukoliko zeli isprica svoju uspesnu pricu ucesnicima treninga. Na kraju programa je takmicenje i moze delegirati nekog da bude u Komisiji za izbor najbolje biznis ideje.

PRIJAVITE SE na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE TRAJE.