Prekogranična klasterska saradnja Makedonije i Srbije

Dana 7.oktobra 2013.godine ozvaničena je saradnja između Turističkog klastera “Tikves wine route” iz Makedonije i Kuće klastera iz Srbije u prostorijama Kuće klastera u Nišu.

Predmet memorandum je saradnja u oblasti razvoja klastera i to u sledećim oblastima:

Umrežavanje I inter-klasterska saradnja

Koncentracije I razmena znanja, podataka I dobre prakse

Organizovanje zajedničkih edukacija I treninga za članice klastera

Zajednički rad na novim turističkim proizvodima – zajedničkim za klastere sa obe strane

Kreiranje zajedničkih aplikacija za EU i druge fondove

Razmena ekspertskih profila

 

Ispred Kuće klastera u Nišu memorandum je potpisala mr Danka Milojković, direktor, a u ime Turističkog klastera “Tikves wine route” g-đa Violeta Jankova, izvršni direktor.

Sastanku su prisustvovali Doc. dr Nikolina Trajanoska ispred Ministarstva ekonomije FYROM, g-đa Dragana Jankova, članica Turističkog klastera “Tikves wine route”, g-din Vasil Todorov, menadžer novoformiranog Centra za edukaciju I umrežavanje u turizmu u Demir Kapiji, Prof. dr Ninko Kostovski, professor American College, mr Danka Miloković, direktor Kuće klastera, Goran Zlatković, izvršni direktor Kuće klastera I g-đa Smilja Bojović, urednik časopisa INFOCLUSTER Kuće klastera.

Učesnici sastanka složili su se da saradjuju na budućim EU/IPA pozivima za predlaganje projekata u oblasti turizma i drugih sektora, diskutovali o mogućnostima organizovanja konferencije “Dani klastera” u Makedoniji i sagledali saradnju na projektnom predlogu “Most Balkan Danska”.

Na ovogodišnjim “Danima klastera” u Sofiji iz Makedonije biće prisutni predstavnik Ministartsva ekonomije i makedonske klasterske zajednice iz oblasti proizvodnje organske hrane.