Istorija Niša

Poštovani,

KOP produkcija započela je veliki projekat - televizijsku seriju “Istorija Niša”.

To je kapitalno delo za naš grad koje će Nišlijama, ali i celokupnoj domaćoj i međunarodnoj javnosti, na najsavremeniji način kroz sliku i reč dočarati izuzetno bogatu i vrednu istoriju našeg grada. Istoriju na koju moramo biti ponosni.

https://www.facebook.com/IstorijaNisa/videos/278580065929986/

Serija će se sastojati od 15 epizoda. Svaka “pokriva” određeni vremenski, istorijski period (npr. Praistorija, Period pod Turcima, Između dva svetska rata...). Pored klasične televizijske naracije napisane na osnovu istorijskih činjenica o svakom od perioda, u seriji govore domaći i strani stručnjaci, istoričari, arheolozi, istraživači, a za period bliže istorije i sami učesnici događaja. Uz pomoć naprednih kompjuterskih programa u okviru serijala biće rekonstruisani značajni događaji, objekti i lokacije, način života u određenom istorijskom periodu. Serijal će obilovati i brojnim dokumentarnim snimcima i fotografijama od kojih će većina biti prvi put predstavljena široj javnosti.

Serijal ISTORIJA NIŠA je naučno-popularnog žanra. Namenjen je najširem auditorijumu i način izlaganja i vizuelni izraz biće prilagođeni tome. Produkcijski će biti urađen po najsavremenijim standardima koji odgovaraju nivou BBC-a, History channel-a ili National geographic. Kompletna produkcija biće izvedena u najmodernijoj 4K rezoluciji. Svaka scena snima se statičnom i pokretnim kamerama, a veoma često se koriste i dronovi za snimke iz vazduha.

Uspešnu realizaciju garantuje i tim koji će raditi na projektu. Scenarista je poznati pisac, Dejan Stoiljković, autor kultnih romana „Konstantinovo Raskršće“, „Duge noći i crne zastave“, „Kainov ožiljak“, koscenarista serije „Senke nad Balkanom“. Scenario se radi u saradnji sa Narodnim muzejem Niš i Departmanom za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu.

Reditelj je Boban Rajković, poznat po nizu brojnih televizijskih ostvarenja, od muzike do dokumentarizma.

Posebno ističemo da će narator i promoter serijala biti naš poznati glumac, prvak Narodnog pozorišta u Beoradu, inače rodom Nišlija, Tanasije Uzunović. On će nas, svojim glasom i pojavom voditi kroz vekove slavne istorije našeg grada.

Muziku za seriju piše Borivoje Ćaba Mladenović.

Pored 15 epizoda, od snimljenog materijala biće produciran i dvosatni “specijal” koji će obuhvatiti celokupan istorijski razvoj grada.

Uz emitovanje na televiziji, serijal će biti dostupan i na diskovima i “usb” memorijama, tako da će moći da bude i vredan poklon ili suvenir. Paralelno sa verzijom na srpskom jeziku biće producirana i verzija na engleskom. Nakon premijernog emitovanja biće postavljen i poseban internet sajt na kome će moći da se pogledaju sve epizode, na srpskom i engleskom jeziku.

Do sada su snimljene tri epizode serije.

https://www.facebook.com/IstorijaNisa/videos/278561992598460/

Podršku ovom projektu u 2017. godini dalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Očekujemo da Istoriju Niša podrži i značajan broj niških privrednika. Moguća je  donatorska pomoć sredstava uz obavezu produkcije da logo svakog od donatora postavi na odjavni ‘’rol” svih epizoda.

Produkcijski tim “Istorije Niša” pruža i mogućnost promocije našim donatorima ili sponzorima. Tokom snimanja serijala biće održano niz susreta sa novinarima (na “setu”, u značajnim gradskim institucijama, muzejima i sl.). Ti susreti pružaju mogućnost raznovrsnog predstavljanja brendova, proizvoda i usluga.

Naravno, otvoreni smo i za druge kreativne i korisne ideje.

Pozivamo vas da budete deo kapitalnog projekta koji će bogatu i slavnu istoriju Niša zapisati na najmoderniji način i ostaviti je tako zapisanu i za buduće generacije.

U cilju povezivanja sa produkcijom obratite se Info Centru Kuće klastera:   Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli