PREDUZETNIČKE OBUKE PO MERI JUGA SRBIJE


Početkom februara 2018. godine potpisan je memorandum o saradnji između kompanije Moja Obuka doo i Saveza LEDIB Kuća klastera iz Niša. Memorandum su potpisale Zorica Marinović, direktor Moja Obuka doo i Dr Danka Milojković, zamenik predsednika skupštine i direktor.

Potpisivanje ovog memoranduma predstavlja početak saradnje koja ima za cilj podršku preduzetnicima na jugu Srbije kroz različite edukativne aktivnosti, seminare i obuke koje će se zajednički organizovati u narednom peridu u okviru programa Kuće klastera „TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE“.

Kuća klastera je inovativna poslovno razvojna organizacija za razvoj klastera, poslovnih udruženja i MSP na Balkanu, osnovana na inicijativu sedam klastera iz jugoistočne Srbije i uz tehničku podršku Danskog programa za lokalni ekonomski razvoj na Balkanu LEDIB u 2011.godini.

Kuća klastera je inicijator i koordinator Balkanske mreže klastera koja obuhvata više od 170 klasterskih organizacija i institucija podrške iz svih Balkanskih zemalja.

Pokrenuta II faza Evropske initiative o klasterskoj izuzetnosti

Kompletan clanak je dostupan samo na engleskom jeziku.

New perspective for the Balkan Clusters through ESCA model for labelling cluster excellence

There are no translations available.


Today's the ESCA II phase first working meeting in Berlin definitely opened the new brightest perspective for strategic cluster development in the Balkans. Discussion was in harmony with the SMART Balkan Cluster Policy Declaration, which the Cluster House on behalf of the BBS ClusNet submitted to the EC DG Enterprise Cluster Unit, as the output paper of the Round Table within the Eccp Cluster Matchmaking event, which was held in Thessaloniki in September last year.

The Berlin meeting gathered carefully selected representatives from 20 organization from Europe.

The Balkan clusters have been presented pure realistic, respecting clusters needs which have been identified and analysed from the Cluster House last 7 years, collected continually during the seven BBS conferences Days of Clusters (Serbia, Bulgari, Turkey, Romania, Macedonia 2010-2016) and other cluster related events.
I kindly asked our European cluster colleagues to forecast possibility of creation a special model of clusters accreditation/labeling cluster excellence/ for the Balkan clusters with the aim to support our efforts in the further cluster-based economic development in the Balkans and to support our contribution in keeping the peace in the region.

This was one of the best meetings for the Balkan Cluster Development in last 5 years that I attended.

Thank you Thomas Lämmer-Gamp and your team for this great oportunity for the Balkans to open its sleepy eyes.

The Balkan Cluster Family lead by the Cluster House will use the opportunity to continue with the policy development efforts in the framework of the TCI European Cluster Conference in Sofia in March 20-22. We will try to set up meetings with all important stakeholders such as EC and policy makers from economically powerful countries who can have interest for collaboration with the Balkans.


TRENING "PRIPREMA EU PROJEKTA"

NIŠ 9.-11.februar & LESKOVAC 2.-4.mart
Popust za članice Kuće klastera 20%
PRIJAVE U TOKU

Organizator: Trening centar Kuće klastera

Trener: Dr Danka Milojkovic, medjunarodni ekspert za projektni menadzment
Ref: EU, EBRD, AfDB... i bilateralni projekti DANIDA, LUXDEV, GIZ, UNIDO, UN/ FAO.. vrednosti oko milion € 
Autor prvog odobrenog prekogranicnog programa Bugarska-Srbija 2006.
Trener i mentor zaposlenima u RPK, NVO, OCD, fakultetima, lok.samoupravama i gradskim upravama.

Priručnik za pripremu EU projekata autora Dr Danke Milojkovic 
Grupa od 10 učesnika u Nisu i 15 u Leskovcu
Ketering tokom trening sesija
Sertifikat dansko-srpske Kuće klastera
15 sati/3 dana
Rezultat obuke: jedan razradjen projekat po učesniku 
14.999 din/učesniku

Prijave: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

DOBRO DOŠLI DA ZAJEDNO PROJEKTUJEMO POZITIVNE PROMENE I ODRŽIVI RAZVOJ U VAŠOJ SREDINI


POSETA DANSKOG AMBASADORA JUŽNOJ SRBIJI, 26.1.2018

U okviru programa TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE, realizovana je još jedna aktivnost od značaja za internacionalizaciju poslovanja juga Srbije.

Poseta Nj.E. gospodina Andreas Hougor, ambasadoora Danske Ambasade u Beogradu u pratnji gospodina Nenada Mitoševića, ekonomskog konzula i gospodina Boška Šukilovića, sekretara realizovana je u medijaciji Niške Kuće klastera u petak 26.januara.

Održani su okrugli stolovi o saradnji Danske i Južne Srbije u Nišu i Leskovcu i otvoren je Trening centar za omladinsko preduzetništvo i klastere u Leskovcu, redonacija Kuće klastera.

Domaćin okruglog stola u Nišu bio je Nišavski upravni okrug. Načelnica gospođa Dragana Sotirovski je organizacijom ovog poslovnog događaja u prostorijama Okruga doprinela da se svi akteri privrednog razvoja juga Srbije okrupe: načelnici Pirotskog i Topličkog okruga, gradonačenik Grada Niša, sve Opštine na području Nišavskog okruga i mediji. Kuća klastera je tom prilikom okupila kompanije YUMIS Niš, Boki Food Prokuplje, HANIBAL Vranje, ELDI Solar Niš-Inđija, Grupa vrtića Meda Niš, TRISTREL Niš i klastere Urbanog planiranja, proizvođača nameštaja Srbije i građevinarstva Opeka-Brick.

Domaćin okruglog stola u Leskovcu bio je gradonačelnik Grada Leskovca gospodin Goran Cvetanović. Na okruglom stolu prezenovane su investicione mogućnosti grada i pet izvoznika iz Leskovca: PAPRIKA PLUS DOO, BUDUĆNOST PROMET DOO, JUGPROM DOO, FUNGO-JUG DOO I KERAMIKA LESKOVAC.


Informacije o investicionim mogućnostima Nišavskog okruga, grada Leskovca i pomenutih kompanija dostupne su na prilozenim prezentacijama.

Kako je ova poseta pokrenuta kao jedan od zaključaka okruglog stola u okviru Srpskog dana klastera u maju 2017.godine, kada je Kuća klastera bila domaćin proslave stogodišnjice diplomatskih odnosa Danske I Srbije u Nišu, realizovano je I zvanično doniranje Trening centra za omladinsko preduzetništvo I klastere Visokoj poslovnoj školi u Leskovcu. Kuća klastera, kao izlazna strategija Danskog programa LEDIB je redonirala deo svoje opreme I nameštaja za uspostavljanje Trening centra Školi I time doprinela efikasnijem preduzetničkom zapošljavanju mladih što će ih zadržati na jugu Srbije.

Fotografije su dostupne na linkovima:

Nisavski upravni okrug

Grad Leskovac

Visoka strukovna poslovna skola Leskovac

Vest o poseti objavljena je u brojnim medijima, a neki od linkova su:

https://youtu.be/1BZ8w4c024o

https://youtu.be/f2mCZvaKxrM

https://www.juznevesti.com/Ekonomija/Slobodna-zemljista-za-investitore-najvece-prednosti-juga-Srbije.sr.html

https://jugpress.com/ambasador-danske-u-leskovcu/

http://jugmedia.rs/danski-ambasador-otvorio-trening-centar-leskovcu/

http://www.gradleskovac.org/index.php/vesti/danski-ambasador-u-poseti-leskovcu-26-1-2018

https://www.juznasrbija.info/lat/vesti/danski-ambasador-posetio-leskovac.html

http://dnevnikjuga.rs/konferencija-za-medije-gradonacelnika-leskovca-i-ambasadora-danske/

https://www.vesti.rs/Leskovac/Danski-ambasador-otvorio-trening-centar-u-Leskovcu-2.html

http://buditeutoku.rs/?p=1292

https://vazdan.com/vijest/danski-ambasador-posetio-leskovac/1285669

https://europeanwesternbalkans.rs/ambasador-danske-srbija-ce-biti-u-eu/


Najvažniji zaključci:

Danska ima nove mehanizme podrške za Danske kompanije u cilju prodaje njihovih proizvoda na Srpskom tržištu I investiranja u proizvodnju u Srbiji.

Za prodaju srpskih proizvoda na Danskom tržištu, Srpske kompanije treba da kontaktiraju Srpsku Ambasadu u Kopenhagenu.

Proizvodni kapaciteti za zajednička ulaganja, raspoloživo zemljište i objekti, stručna i sposobna radna snaga su neke od prednosti koje će privući Danske kompanije Srbiji. Prioritetne oblasti saradnje su prerada hrane, energetska efikasnos, zastita čovekove sredine i IKT.

Srpske firme su iskazale spremnost da kroz zajednička ulaganja razvijaju nove proizvode I kanale distribucije. Postoji interesovanje za partnerstvom ili franšizom za uspostavljanje prve međunarodne osnovne škole u Nišu. Postoji interesovanje da kroz zajedničke projekte infrastrukturnog unapređenja gradskih i opštinskih površina I objekata na bazi saradnje DK-Južna Srbija, a uz podršku EU fondova, izvrši se nabavka energetski efikasne opreme iz Danske ili opreme o uređaja za prečišćavanje vode, zaštitu čovekove sredine.

Kuća klastera je pokrenula program TRKA ZA PREDUZETNIČKI JUG SRBIJE sa partnerskim institucijama iz Leskovca EPUS-Klaster Aktivator i VSPS i dalje aktivnosti programa biće usmerene na pronalaženje donator ili saradnju sa fondovima za mikrofinansiranje kako bi ovaj volonterski program, zasnovan na entuzijazmu, znanju i ljubavi prema jugu Srbije, moga da pruža i finansijsku pored nefinansijske podrške.

Kuća Klastera je u saradnji sa partnerima predložila Danskoj Ambasadi da pomogne u dobijanju polovne računarske opreme za institucije od javnog značaja i škole. Danska polovna računarska oprema je starosti  2 godine tako da bi takva donacija bila višestruko korisna obzirom na nizak stepen opremljenosti i visok stepen zastarelosti opreme koju poseduju institucije i obrazovne organizacije na jugu Srbije.


 Izvestaj o poseti DK Ambasade - Nisavski okrug.pdf

 Prezentacija kompanija u Nisu.pdf

 Nisava District presentation.pdf

 Izvestaj o poseti DK Ambasade -Leskovac.pdf

 Prezentacija kompanija u Leskovcu.pdf

 Leskovac City presentation.pdf