MEKONG INSTITUT

MEKONG INSTITUT na Tajlandu, saradnik Kuće klastera za GMS region:

Podsticanje inovacija i tehnološko povezivanje u GMS regionu


(članak je dostupan samo na engleskom jeziku)

VEBINAR: SAVETI & TRIKOVI NAJBOLJEG KORIŠĆENJA ECCP ALATA ZA TRAŽENJE PARTNERA

Institucionalni partner Kuće klastera ECCP organizuje vebinar o mogućnostima korišćenja ECCP alata za traženje partnera radi razvoja međunarodne saradnje.

Jedan od ciljeva je podrška klaster organizacijama u pronalaženju partnera i da budu pronađene kao partneri. U brzoj virtuelnoj turi, ECCP eksperti će pokazati najvažnije benefite ove usluge.

Pridružite se ECCP i drugim klaster stručnjacima 20.februara 2017.od  16.00-16.30 CET i učinite Vašu ponudu i potrebu vidljivijom.

Vebinar je namenjen samo registrovanim klaster orgnizacijama.

Registracija moguća na linku: Click HERE

Saradnjom ESCA & Kuće klastera do klasterske izuzetnosti u Srbiji

ESCA (Evropski sekretarijat za analizu klastera), kao deo EU strategije za kreiranje više klastera svetske klase širom Evrope kroz jačanje klasterske izuzetnosti, je mreža klaster eksperata iz više od 30 zemalja širom sveta.

U okviru V Konferencije klastera Rumunije „Klasteri kao nosioci razvoja lanca vrednosti u Dunavskom region”, inicirane od strane Rumunske asocijacije klastera ClusteRo, od 5.-6.oktobra 2016.godine u Galacu, u cilju pružanja praktične podrške menadžmentu klasterskih organizacija u Srbiji na putu pridruživanja EU, ESCA je iskazala ozbiljnu nameru u pravcu produbljivanja saradnje sa Kućom klastera. Kolaboracija između ESCA i Kuće klastera radi postizanja klasterske izuzetnici u Srbiji je usmerena na dve oblasti:

  1. Promociju izuzetnosti klaster menadžmenta kroz “benchmarking” (ocenjivanje prema referentnim vrednostima) i sertifikaciju kvaliteta klastera i menadžmenta klasterske organizacije (tzv. nalepnice kvaliteta). ESCA je ovlašćena od European Cluster Excellence Initiative ECEI (Evropske inicijative za klastersku izuzetnost) da organizuje proces sertifikacije tj. ocene kvaliteta klastera.
  2. Pružanje savetodavne podrške o programima razvoja klastera donosiocima odluka i kreatorima politika/strategija o ekonomskom razvoju kroz koncept klastera.

Ozbiljnost namere ESCA potvrđena je zvaničnim dopisom 9.januara 2017.godine u kome je izraženo interesovanje da se omogući Kući klastera da ojača ulogu u razvoju klastera u Srbiji.

Kako je u periodu od 2012.-2013.godine u Srbiji bilo pet sertifikovanih klastera “bronzanom nalepnicom kvaliteta” i uzimajući u obzir izostanak sistemskog nacionalnog i regionalnog pristupa razvoju klastera, pet bronzanih klastera nije pristupilo resertifikaciji nakon isteka perioda važenja sertifikata/nalepnice o kvalitetu klastera. Trenutno u Srbiji nema klastera koji ispunjavaju uslove pristupa EU/COSME programu, jer je jedan od uslova posedovanje nalepnice o kvalitetu klastera, a Srbija je kao zemlja ispunila uslove učešća u ovom programu uplatom iznosa koji joj daje kredibilitet da institucije, organizacije i preduzeća iz Srbije mogu projektno pristupiti fondu. Kolaboracija između ESCA i Kuće klastera doprineće da srpska klasterska zajednica sazna za uslove sertifikacije kvaliteta klastera (dobijanja nalepnica o kvalitetu klastera) kroz promociju i razumevanje značaja sistema sertifikacije (obeležavanja) klasterske izuzetnosti.

Osnovan prvi privatni investicioni fond za startape u Srbiji „ICT HUB Venture“

Sedmorica poslovnih ljudi iz Srbije 15. januara osnovali su prvi privatni investicioni fond u Srbiji za startape, „težak“ milion evra.

Fond „ICT HUB Venture“ raspisao je konkurs kojim će u naredna 24 meseca investirati do 30.000 evra u najviše 30 novoosnovanih firmi. Ono što razlikuje ovaj fond od ostalih je što su voljni da investiraju u startape u veoma ranoj fazi razvoja, piše Blic.

Konkurs će, kako Blic saznaje, biti otvoren do 17. marta 2017, sa još dva pozivna ciklusa. U ovaj fond svoj lični novac investirali su biznismeni poput Ilije Šetke, direktora „Imleka“; Slobodana Đinovića, direktora „Orion telekoma“, i Dejana Ranđića, osnivača ICT Hub. Investicije između ostalog služe i da ohrabre mlade profesionalce da ostave svoje dobro plaćene poslove i otisnu se u neizvesne vode preduzetnišva, kaže za Blic Kosta Andrić, direktor fonda „ICT Venture“.

Izvor: Blic

Kuća klastera – član Globalne TCI Mreže za konkurentnost, klastere i inovacije

Kuća klastera – član Globalne TCI Mreže za konkurentnost, klastere i inovacije

Kuća klastera, kao organizacioni član TCI Mreže, će doprineti održivom klasterski-zasnovanom ekonomskom razvoju u regionu Balkana i Crnog mora kroz bolji pristup i transfer globalnog znanja i iskustva u razvoju klastera, C2C transnacionalnom umrežavanju i sveukupnoj promociji i unapređenju imidža regiona na globalnom nivou.

Kao TCI član, Kuća klastera pored brojnih raznovrsnih izvora i komunikacionih kanala, ima pristup  interesantnim sadržajima, globalnoj prezentaciji profila organizacije, mogućnost započinjanja diskusije sa sličnim organizacijama, prijema najaktuelnijih informacija i prosleđivanja sopstvenog mišljenja putem:

Kao TCI član, Kuća klastera će koristiti TCI kanale da distribuira informacije o novim projektima i aktivnostima preko globalne mreže sa više od 9000 kontakata širom sveta.

Dr Danka Milojković, član Borda direktora Globalne TCI Mreže u Barseloni Španija. Odgovorna za klasterski-zasnovan ekonomski razvoj na području JI Evrope.

Prvi i jedini član Borda direktora sa područja Balkana i Crnog mora od osnivanja TCI organizacije.

Doktor ekonomskih nauka na Univerzitetu u Nišu, u oblasti strateškog upravljanja, teorije odlučivanja i klasterski-zasnovanog ekonomskog razvoja (2015). Specijalizirala u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja u ITC/ILO Torino, Italija (2009.). Autor Modela Kuće klastera za klasterski zasnovan ekonomski razvoj na Balkanu, kolaboracionih transnacionalnih i prekograničnih projekata podržanih od EU (Interreg IPA) i bilateralnih prekograničnih programa (Danska, Češka, Bugarska, Turska, Rmunija, Crna Gora, Makedonija), AfDB (Egipad). Inicijator potpisivanja klasterski zasnovanog Ugovora o saradnji, u okviru 7. Balkansko-Crnomorske konferencije DANI KLASTERA 2017 u Ohridu Makedonija, između Južne Koreje i 6 Balkanskih zemalja, Republike Češke i Mađarske. Dobitnica prestižnih nacionalnih nagrada u oblasti afirmisanja ženskog preduzetništva i umrežavanja klastera na Balkanu. Objavila više od 30 naučno-stručnih radova u oblasti razvoja poslovanja i ekonomskog razvoja.