KONFERENCIJA DANI KLASTERA: snažan alat za zastupanje razvoja klastera i internacionalizaciju klastera

Tekst članka je dostupan samo na engleskom jeziku.

KLASTERI – ALAT ZA POKRETNJE START UP ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Kuća klastera, partner na Projektu „Podizanje inovacionih i poslovnih kapaciteta MSPP za uključivanje u lance dobavljača“, iniciranom od Dr Sanje Popović-Pantić, predsednice UPŽ Srbije i podržanom od Instituta „Mihajlo Pupin“ Beograd i Inovacionionog centra Mašinskog fakulteta Beograd, doprinosi promociji klasterskog pristupa ekonomskom osnaživanju žena – početnica u poslovanju.

Start up Model Kuće klastera iniciran je u okviru Danskog programa LEDIB 2009.godine. Pilot projekat u kome je podržano osnivanje 5 start up klastera u oblasti poljoprivrede, tekstila, građevine, usluga i medicine, rezultirao je razvojem alata za klasterski pristup start up preduzetništvu u oblasti organizacije, usluga i komunikacije. Formiran je Savez Start Up Klastera Niškog Regiona kao krovna organizacija klasterskih organizacija. Osnivanjem Kuće klastera model start up klastera postao je intergralni deo poslovnog razvojnog modela Kuće klastera za održivi ekonomski razvoj kroz klastere na Balkanu i Crnom moru.

Korisnici Projekta “Podizanje inovacionih i poslovnih kapaciteta MSPP za uključivanje u lance dobavljača“ nacionalne poslovne mreže Kuće klastera su:

  • Klaster Start Up Usluge Niškog regiona: Hotel ŠUMATOVAC i Advokatska kancelarija specijalizovana za spoljnotrgovinsko poslovanje iz Aleksinca,
  • Srpski klaster proizvođača nameštaja: Kompanija Hanibal Vranje i kompanija B-Right Čačak – izvozno orijentisana proizvodnja žičanih jezgara za dušeke
  • Klaster Agro Start Up Niškog regiona: „Jastrebačka Priča“ Merošina – Niš, poljoprivreda i prerada hrane, izvozno orijentisana proizvodnja zimnice, džema, slatka, domaće rakije i vina.

Dr Danka Milojković, direktor Kuće klastera i član Borda direktora Globalne TCI Mreže, je jedan od mentora Start up Mentoring Programa ovog Projekta.

U okviru Projekta “Podizanje inovacionih i poslovnih kapaciteta MSPP za uključivanje u lance dobavljača“ održan je I modul “Start-up treninga za preduzetnice”, koji je namenjen početnicama u biznisu, preduzetnicama koje su svoje firme osnovale u protekle 3 godine ili su na samom početku poslovanja.

Start-up treninzi su podeljene u dva modula, u trajanju od po 3 dana:

1. TRENING MODUL je održan 6.-8. marta u prostoru Inovacionog centra Mašinskog fakulteta. Ul. Kraljice Marije 14, Beograd

2. TRENING MODUL će se održati 16.-18. marta u maloj sali Instituta “Mihajlo Pupin”, ul. Volgina 15, Beograd

Rezultati prvog modula, pod rukovodstvom trenera I fasilitatora Maje  Grizelj, bili su obeleženi aktivnim učešćem više od 30 preduzetnica sa područja Srbije i predlaganjem 186 poslovnih ideja koje mogu doprineti ekonomskom osnaživanju žena i rodnoj ravnopravnosti.

Održavanje modula omogućila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju-GIZ, u okviru projekta koji finanasira Razvojna agencija Srbije, a realizuje ga Udruženje poslovnih žena Srbije u parnerstvu sa Institutom „Mihajlo Pupin“ iz Beograda, Inovacionim centrom Mašinskog fakulteta iz Beogradu i „Kućom Klastera“ iz Niša.

Opšti cilj projekta je unapređenje inovacionih i poslovnih kapaciteta MSPP i podizanje nivoa njihove konkurentnosti, kako bi se na adekvatan način uključili u lance dobavljača i time obezbedili bolji pristup tržištu i plasman roba i usluga kako na domaćem tako i na stranom tržištu.  Poseban fokus je na jačanju potencijalnih dobavljača među mladim preduzetnicama. Aktivnosti na projektu podrazumevaju primenu leanstart-up metodologije koja ima za cilj da učesnici stiču preduzetničke veštine procesirajući rezultate sopstvenih akcija tokom trening vežbi.

Osim treninga, projektom je predviđen i mentoring. Grupe od po 5 učesnica koje budu učestvovale u obukama, dobiće mogućnost da narednih meseci imaju svoju mentorku (iskusnu preduzetnicu) koja će im biti od pomoći u realizaciji poslovnih ciljeva. Takođe, celokupan projekat je i takmičarskog karaktera pa će biti omogućeno i takmičenje timova koji će predstaviti svoje inovacione biznis ideje. U cilju unapređenja kapaciteta za internacionalizaciju firmi projekat omogućava i besplatan konsalting i koučing.

CLUSTER-BASED START UP WOMEN ENTREPRENEURSHIP TRAINING GALLERY

TURISTIČKI KLASTER "STARA PLANINA" JI SRBIJA

Uspešna priča o Tirustičkom klasteru STARA PLANINA dostupna na linku
https://www.mic.org.rs/reportaze/item/261-domacinstva-na-staroj-planini-udruzenim-snagama-do-novih-gostiju

DAN U KAMPU - IVANJICA, SRBIJA

- učešće članica poslovne mreže Kuće klastera podržano od organizatora


U saradnji English Tours-a, English Book-a i uz preporuku Kuće Klastera iz Niša, organizovan je Dan u Kampu u februaru 2017. Kao predstavnici Narodnog univerziteta Niš među odabranim nastavnicima engleskog i nemačkog jezika iz cele Srbije, imali smo zadovoljstvo da provedemo vikend u Ivanjici u hotelu Park, čije je ljubazno osoblje ostavilo veoma pozitivan utisak na sve nas.

 

ODLIČNA KOMUNIKACIJA

LJUBAZNE VOĐE TIMOVA

ORGANIZOVAN ENGLISH TOURS PREVOZ

Kao demonstracija programa u kampu, prikazane su nam neke od aktivnosti koje će nastavnici moći da realizuju sa svojim učenicima, pod stručnim vođstvom izvornih govornika i predavača iz Engleske.

 

KREATIVNE RADIONICE

KVIZ

SPORTSKE AKTIVNOSTI

ČASOVI ENGLESKOG JEZIKA

preko 9 sati aktivne svakodnevne upotrebe


Dan u Kampu - Ivanjica 24-26.2.2017

 

Autor teksta

Danka Stanković Petković, nastavnik engleskog jezika

Narodni univerzitet u Nišu

DAN U KAMPU ENGLESKOG I NEMAČKOG JEZIKA U IVANJICI, 24.-26.02.2017.

English Tours, članica poslovne mreže Kuće klastera, organizuje Dan u kampu u Ivanjici, u hotelu Park, od 24.-26.02.2017.

Nakon 7 uspešnih godina na Kopaoniku, kamp engleskog i nemačkog jezika, koji je zasnovan na najmodernijim principima zastupljenim u Velikoj Britaniji i Evropi, premešta se u prelepu Ivanjicu, u hotel Park.

Članice poslovne mreže Kuće klastera mogu se prijaviti za učešće u ovom projektu.

Organizovan je prevoz iz Beograda i Niša.

Program „Dan u kampu“

24.02. dolazak u Ivanjicu u ranim večernjim satima; svečana večera dobrodošlice

25.02. Dan u kampu; pun pansion

26.02. Prezentacija i povratak u Niš/Beograd; doručak

Učešće možete prijaviti mejlom Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli do ponedeljka 13.02.2017.

Napomena: sve troškove prevoza od Niša i Beograda do Ivanjice i nazad, kao i troškove boravka u hotelu Park snosi English Tours.

Radujemo se Vašem prisustvu!

Vaši English Tours & Kuća klastera