DAN U KAMPU - IVANJICA, SRBIJA

- učešće članica poslovne mreže Kuće klastera podržano od organizatora


U saradnji English Tours-a, English Book-a i uz preporuku Kuće Klastera iz Niša, organizovan je Dan u Kampu u februaru 2017. Kao predstavnici Narodnog univerziteta Niš među odabranim nastavnicima engleskog i nemačkog jezika iz cele Srbije, imali smo zadovoljstvo da provedemo vikend u Ivanjici u hotelu Park, čije je ljubazno osoblje ostavilo veoma pozitivan utisak na sve nas.

 

ODLIČNA KOMUNIKACIJA

LJUBAZNE VOĐE TIMOVA

ORGANIZOVAN ENGLISH TOURS PREVOZ

Kao demonstracija programa u kampu, prikazane su nam neke od aktivnosti koje će nastavnici moći da realizuju sa svojim učenicima, pod stručnim vođstvom izvornih govornika i predavača iz Engleske.

 

KREATIVNE RADIONICE

KVIZ

SPORTSKE AKTIVNOSTI

ČASOVI ENGLESKOG JEZIKA

preko 9 sati aktivne svakodnevne upotrebe


Dan u Kampu - Ivanjica 24-26.2.2017

 

Autor teksta

Danka Stanković Petković, nastavnik engleskog jezika

Narodni univerzitet u Nišu

DAN U KAMPU ENGLESKOG I NEMAČKOG JEZIKA U IVANJICI, 24.-26.02.2017.

English Tours, članica poslovne mreže Kuće klastera, organizuje Dan u kampu u Ivanjici, u hotelu Park, od 24.-26.02.2017.

Nakon 7 uspešnih godina na Kopaoniku, kamp engleskog i nemačkog jezika, koji je zasnovan na najmodernijim principima zastupljenim u Velikoj Britaniji i Evropi, premešta se u prelepu Ivanjicu, u hotel Park.

Članice poslovne mreže Kuće klastera mogu se prijaviti za učešće u ovom projektu.

Organizovan je prevoz iz Beograda i Niša.

Program „Dan u kampu“

24.02. dolazak u Ivanjicu u ranim večernjim satima; svečana večera dobrodošlice

25.02. Dan u kampu; pun pansion

26.02. Prezentacija i povratak u Niš/Beograd; doručak

Učešće možete prijaviti mejlom Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli do ponedeljka 13.02.2017.

Napomena: sve troškove prevoza od Niša i Beograda do Ivanjice i nazad, kao i troškove boravka u hotelu Park snosi English Tours.

Radujemo se Vašem prisustvu!

Vaši English Tours & Kuća klastera

MEKONG INSTITUT

MEKONG INSTITUT na Tajlandu, saradnik Kuće klastera za GMS region:

Podsticanje inovacija i tehnološko povezivanje u GMS regionu


(članak je dostupan samo na engleskom jeziku)

VEBINAR: SAVETI & TRIKOVI NAJBOLJEG KORIŠĆENJA ECCP ALATA ZA TRAŽENJE PARTNERA

Institucionalni partner Kuće klastera ECCP organizuje vebinar o mogućnostima korišćenja ECCP alata za traženje partnera radi razvoja međunarodne saradnje.

Jedan od ciljeva je podrška klaster organizacijama u pronalaženju partnera i da budu pronađene kao partneri. U brzoj virtuelnoj turi, ECCP eksperti će pokazati najvažnije benefite ove usluge.

Pridružite se ECCP i drugim klaster stručnjacima 20.februara 2017.od  16.00-16.30 CET i učinite Vašu ponudu i potrebu vidljivijom.

Vebinar je namenjen samo registrovanim klaster orgnizacijama.

Registracija moguća na linku: Click HERE

Saradnjom ESCA & Kuće klastera do klasterske izuzetnosti u Srbiji

ESCA (Evropski sekretarijat za analizu klastera), kao deo EU strategije za kreiranje više klastera svetske klase širom Evrope kroz jačanje klasterske izuzetnosti, je mreža klaster eksperata iz više od 30 zemalja širom sveta.

U okviru V Konferencije klastera Rumunije „Klasteri kao nosioci razvoja lanca vrednosti u Dunavskom region”, inicirane od strane Rumunske asocijacije klastera ClusteRo, od 5.-6.oktobra 2016.godine u Galacu, u cilju pružanja praktične podrške menadžmentu klasterskih organizacija u Srbiji na putu pridruživanja EU, ESCA je iskazala ozbiljnu nameru u pravcu produbljivanja saradnje sa Kućom klastera. Kolaboracija između ESCA i Kuće klastera radi postizanja klasterske izuzetnici u Srbiji je usmerena na dve oblasti:

  1. Promociju izuzetnosti klaster menadžmenta kroz “benchmarking” (ocenjivanje prema referentnim vrednostima) i sertifikaciju kvaliteta klastera i menadžmenta klasterske organizacije (tzv. nalepnice kvaliteta). ESCA je ovlašćena od European Cluster Excellence Initiative ECEI (Evropske inicijative za klastersku izuzetnost) da organizuje proces sertifikacije tj. ocene kvaliteta klastera.
  2. Pružanje savetodavne podrške o programima razvoja klastera donosiocima odluka i kreatorima politika/strategija o ekonomskom razvoju kroz koncept klastera.

Ozbiljnost namere ESCA potvrđena je zvaničnim dopisom 9.januara 2017.godine u kome je izraženo interesovanje da se omogući Kući klastera da ojača ulogu u razvoju klastera u Srbiji.

Kako je u periodu od 2012.-2013.godine u Srbiji bilo pet sertifikovanih klastera “bronzanom nalepnicom kvaliteta” i uzimajući u obzir izostanak sistemskog nacionalnog i regionalnog pristupa razvoju klastera, pet bronzanih klastera nije pristupilo resertifikaciji nakon isteka perioda važenja sertifikata/nalepnice o kvalitetu klastera. Trenutno u Srbiji nema klastera koji ispunjavaju uslove pristupa EU/COSME programu, jer je jedan od uslova posedovanje nalepnice o kvalitetu klastera, a Srbija je kao zemlja ispunila uslove učešća u ovom programu uplatom iznosa koji joj daje kredibilitet da institucije, organizacije i preduzeća iz Srbije mogu projektno pristupiti fondu. Kolaboracija između ESCA i Kuće klastera doprineće da srpska klasterska zajednica sazna za uslove sertifikacije kvaliteta klastera (dobijanja nalepnica o kvalitetu klastera) kroz promociju i razumevanje značaja sistema sertifikacije (obeležavanja) klasterske izuzetnosti.