SRPSKI DAN KLASTERA za bolje poslovno okruženje na jugu Srbije

Dan klastera u Srbiji okupio je više od 150 učesnika iz klasterskih organizacija, partnerskih institucija, studenata i mladih sa ciljem da se doprinese kreiranju poljeg poslovnog okruženja na području južne Srbije i usvoje nova znanja o zelenim tehnologijama i mogućnostima saradnje Srbije i Danske.

Dr Danka Milojković, direktor Kuće klastera I

član Borda direktora Globalne TCI Mreže


Srpski dan klastera je realizovan 11.maja u Nišu, u organizaciji Danske Ambasade u Beogradu i srpske Kuće klastera, a uz podršku Ekonomskog fakulteta u Nišu i kompanije YUMIS, članice Kuće klastera.

Članice srpske poslovne mreže Kuće klastera svečano su obeležile 100-godišnjicu diplomatskih odnosa Danske i Srbije pozdravivši goste iz Danske Nj.E. gospodina Morten Skovgard Hansen-a  i predsednika Skupštine Savez LEDIB Kuća klastera gospodina Karsten Lund-a.

U okviru okruglog stola za razvoj MSP na jugu Srbije razmatrani su mogući pravci razvoja i dobijanje nacionalne i međunarodne podrške za razvoj MSP kroz koncept klastera.

Potpisan je Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji između Udruženja FORUM u Nišu, koje zastupa predsednik mr. Jovan Jovanović i Saveza LEDIB Kuće klastera u vezi saradnje na projektima kapitalizacije građanske inicijative za očuvanje istorijskog i kulturnog nasleđa Grada Niša.

Dr. Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, predložila je grupisanje preduzetnica proizvodne delatnosti sa područja južne Srbije u formi klastera, u okviru Udružena poslovnih žena, radi efikasnijeg razvoja poslovanja kroz uključivanje u lance dobaljača.

Gospodin Srđan Dimitrijević, direktor Klastera preduzetničkog zapošljavanja mladih Aktivator iz Leskovca, predložio je osnivanje prvog Trening centra preduzetničke aktivacije mladih u Leskovcu radi osnaživanja omladine na području južne Srbije.

Gosti iz Danske upoznati su sa inovativnim proizvodima firme za proizvodnju i preradu hrane “Jastrebačka priča” iz Merošine/Mali Jastrebac i kompanije u oblasti energetske efikasnosti ELDI iz Niša.

Nj. E. gospodinu Morten Skovgard Hansen-u uručen je tradicionalni poklon Kuće klastera, “Cluster House Lady” rezultat međuklasterske saradnje proizvođača vina i udruženja žena koje izrađuju ručne radove.

Srpski dan klastera je promotivno podržan od Globalne TCI mreže I ECCP, kao i od predstavnika nacionalnih medija:

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/2731027/saradnja-izmedju-srbije-i-danske-u-vise-segmenata.htm

TV i radio stanica, Niškog portala, Niških vesti, Beta, JugMedija.

Zaključci okruglog stola će u formi Deklaracije o Srpskoj politici razvoja klastera biti upućeni Vladi RS i relevantnim institucijama od strane Kuće klastera.

Nakon okruglog stola, Dansko-Srpska delegacija je posetila kompaniju YUMIS, lidera u proizvodnji supa i praškastih prehrambenih proizvoda u regionu. Yumis još uvek nije prisutan na Danskom tržištu, a ova poseta će doprineti efikasnijem povezivanju sa potencijalnim kupcima/distributerima.


Srpski dan klastera je završen predavanjem “Zelena država – Danski pristup” Nj.E. gospodina Mortena Skovgarda Hansena na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Potpisan je Sporazum o saradnji između Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Prof. Dr Jadranka Đurović-Todorović dekan i Savez LEDIB Kuća klastera, mr Karsten Lund predsednik, u vezi efikasnije i efektivnije saradnje nauke i prakse kroz klastere.

Tim Kuće klastera izražava veliko zadovoljstvo zbog mogućnosti da bude domaćin jubilarne godine saradnje DK-RS na području južne Srbije i zahvaljuje Danskom narodu na nesebičnoj pomoći u znanju i novcu stanovnicima južne Srbije.

Kuća klastera je drugi dom Dancima u Srbiji!

DAN KLASTERA, 11.maj 2017, Niš

za korisnike i partnere LEDIB programa, poslovnu i akademsku zajednicu i članove Kuće klastera


Organizatori:

Ambasada Danske u Srbiji i Kuća klastera Niš

uz podršku Ekonomskog fakulteta u Nišu i kompanije YUMIS Niš

AGENDA

Vreme

Tema

10:30 – 11:00

Učešće sa specijalnom pozivnicom

Okrugli sto o uticaju LEDIB programa na razvoj malih i srednjih preduzeća u južnoj Srbiji i unapređenje poslovnog razvoja kroz saradnju nauke i prakse uz podršku javnog sektora. Adresa: Generala Milojka Lešjanina 52 Niš

Registracija učesnika

11:00 – 11:30

Otvaranje Okruglog stola i pozdravni govori

  • Nj.E. gospodin Morten Skovgaard Hansen, Šef misije, Danska ambasada u Beogradu
  • Gospodin Carsten Lund, Predsednik Skupštine Saveza LEDIB Kuća klastera sa sedištem u Kopenhagenu
  • Dr Danka Milojković, Direktor Kuće klastera Niš I Borda direktora Global TCI Net

11:30 – 12:30

Plenarna sesija

  • Diskusija o impaktima LEDIB programa na jug Srbije i lokalnom ekonomskom razvoju nakon završetka petogodišnje misije LEDIB programa 2012.godine
  • Uloga Kuće klastera, izlazne strategije LEDIB programa, u regionu i mogućnosti njenog daljeg razvoja i rasta uz podršku lokalnih i regionalnih partnera u cilju unapređenja privrednog razvoja i generisanja novih poslova
  • Diskusija sa poslovnom i akademskom zajednicom o aktuelnim preprekama za progresivniji razvoj i snažnije poslovanje na jugu Srbije
  • Zaključci okruglog stola

Moderacija: Tim Kuće klastera Niš

13:00 – 14:30

Učešće sa specijalnom pozivnicom - Ručak u etno restoranu,

15:00 – 16:00

Učešće sa specijalnom pozivnicom - Poseta YUMIS kompaniji

 

 

16:30 – 17:30

Predavanje na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu

Trg Kralja Aleksandra Ujedinitelja, Niš

za student, poslovnu i akademsku zajednicu, javne institucije

Tema

“State of Green - the Danish way"

 

Rezime predavanja:

Osvrt na poslovanje danskih kompanija u Srbiji i LEDIB program.

https://stateofgreen.com/en/sectors

Nj.E. gospodin Morten Skovgaard Hansen

Šef misije, Danska ambasada u Beogradu


Zvaničan jezik “Dana klastera” je srpski.

Događaj će biti praćen medijima.

Za dodatne informacije kontaktirati  Info Centar Kuće klastera:

Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli   ili  065 - 52 07 121

U iščekivanju konstruktivne diskusije za korak napred u privrednom razvoju južne Srbije kroz klastere.

ĐAČKIM PREDUZETNIŠTVOM DO HUMANIJEG DRUŠTVA

Kuća klastera i FEFA, uz podršku Gimnazije "Bora Stanković" i ETŠ "Nikola Tesla", realizovali predavanje u oblasti podsticanja omladinskog preduzetnistva i stizanja znanja o menadžmentu i ekonomiji. Učestvovalo je više od 100 učenika i desetak profesora, a predavanje je završeno zanimljivom diskusijom u kojoj su đaci pokazali visok stepen interesovanju za menadzment i ekonomiju, kao i liderske i organizacione vestine u medicini, IKT, poljoprivredi.

Ovaj volonterski projekat pratile su medijske kuće: NTV i Niski portal, a prilog sa predavanja bice emitovan i na TV Zona plus i RTV Belle Amie. Zahvaljujemo se Prof. Dr. Goranu Pitiću i Prof. Dr. Nebojši Saviću na izvrsnom predavanju, Doc. Dr Branki Drašković na koordinaciji, Direktorki Ljiljani na gostoprimstvu, Prof. Ani Ivić Veljković na podršci u informisanju đackih kompanija na području Grada Nisa, Direktoru Nebojši Sokoloviću na učešću srednjih stručnih škola. Ova odlična ekipa ljudi sa preduzetničkim duhom i dobrim namerama za razvoj grada i mladih, podržana od Kuće klastera u menadžersko promotivnom aspektu, probudila je svest mladih da preduzetništvom možemo kreirati humanije društvo.


Lecture of the FEFA Belgrade on the topic of ECONOMY OF DAILY LIFE for entrepreneurial-oriented students and professors of the secondary schools from Nis City 3.5.2017

FEMAC HOSTS THE PIC MEETING 2017 IN LLEIDA, SPAIN

*Ovaj clanak je dostupan samo na engleskom jeziku