olje šanse ELEKTRIČARA za zaposlenje nakon školovanja


Na okruglom stolu učenika, nastavnika i privrednika sa područja južne Srbije održanom u ETŠ „Nikola Tesla“ u Nišu 25.maja 2017. godine predstavljen je trogodišnji obrazovni profil  „ELEKTRIČAR“, razvijen u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“. Uz podršku Vlade Savezne Republike Nemačke, projekat sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

 

ETŠ „Nikola Tesla“ je jedan od pokretača Klasterske inicijative energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije juga Srbije pod koordinacijom Kuće Klastera iz Niša.

 

Učesnici diskusije složili su se da nastava po modelu sa elementima dualnog obrazovanja doprinosi boljim šansama za zaposlenje učenika nakon školovanja. Mogućnost obavljanja praktične nastave u domaćim ili stranim kompanijama, na savremenim uređajima, uz podršku mentora i instruktora obučenih za rad sa mladima doprineće sticanju znanja i veština prema potrebama privrede i većem samopouzdanju i inicijativi mladih u procesu preduzetničkog zapošljavanja ili pokretanja sopstvenog biznisa.

 

Sa predstavnicima kompanija JOHNSON ELECTRIC, LMB SOFT, NS-RADIJATORI, ELEKTROMEHANIKA, NIŠ STAN, TEMING ELECTROTEHNOLOGY, STEFANOVIĆ TRAF I ELEKTROPRIVREDA SRBIJE diskutovano je o praktičnoj nastavi učenika koja će biti organizovana u skladu sa potrebama i mogućnostima učenika i kompanija, a pod koordinacijom škole.

 

Na početku okruglog stola direktor škole gospodin Nebojša Sokolović je upoznao prisutne sa  činjenicom da je izašao nacrt Zakona o dualnom sistemu obrazovanja, a s obzirom da je zakon izašao u trenutku pripreme okruglog stola istakao je da je potrebno raditi na doradi i usaglašavanju ugovora sa zakonom.  Direktor je istakao značaj uvođenja dnevnika praktične nastave koji čini portfolio učenika i  obuhvata pored podataka o učenicima i podatke o kompanijama i mentorima, evidenciju o prisutnosti učenika na praksi, vrednovanje i ocenjivanje rada, zapisnik o ispitu provere znanja  i veština učenika i evidenciju obilaska  učenika na praktičnoj nastavi.

 

Diplomom električara moguće je biti serviser aparata u domaćinstvu, pogonski električar i elektroinstalater. Dobro došli u svet obrazovanja primenljiv u praksi!


 ELEKTRI AR flajer.pdf

ODRŽANO TAKMIČENJE „START UP IDEJA“

U Inovacionom centru Mašinskog fakulteta, u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije u partnerstvu sa Institutom „Mihajlo Pupin“ i „Kućom Klastera“ iz Niša, održano je takmičenje „Start up ideja“, u okviru koga su mlade preduzetnice pokazale svoje inovativne ideje. Takmičenje je organizovano u okviru projekta „Podizanje inovacionih i poslovnih kapaciteta MSPP za uključivanje u lance dobavljača“, finansiranog od strane Razvojne agencije Srbije.

Takmičarski timovi „Majstoriša”, „Musketarice”, „Naš vrtić”, „Zdravstveni turista” i „Mali Jastrebac – velika priča”, predstavili su svoje radove pred stručnim žirijem u sastavu: prof. dr Zvonko Brnjas, Beogradska bankarska akademija, Tamara Ilić, Nemačka organizacija za međunarodnu saradanju, GIZ i dr Sanja Popović Pantić, UPŽ Srbije i Institut „Mihajlo Pupin“ .

U jakoj konkurenciji pobedio je tim „Musketarice“ sa projektom „Kuponocikl“, koji je nagrađen knjigom „Lean start-up“, i daljom besplatnom edukacijom.

Za pobednice, ali i ostale takmičarke koje svojim inovativnim radovima nimalo nisu zaostale za svojim koleginicama iz pobedničkog tima članice UPŽ Srbije pripremile su nagrade u vidu proizvoda svojih kompanija: priručnik „Uzmite život u svoje ruke“, koleginice Indire Popadić, kao i besplatnim učešćem na radionici pod istim nazivom, vaučerom ambulante „Mobilna sestra“, koleginice Žakline Nedeljković, knjigama izdavačke kuće „Enco book“, koleginice Maje Enis, proizvodima modne kuće „Elipsa“, koleginice Božane Pantović, vaučere za Skype konsultacije na temu „Put od Start Up ideje do poslovanja“, koleginice Eleonore Detki, godišnje pretplate na magazin EkoList, koleginice Jadranke Marčok, a album „U mojoj sobi“, Aleksandre Kovač, članice UPŽ Srbije, dobile su sve učesnice takmičenja.

– Cilj projekta je unapređenje inovacionih i poslovnih kapaciteta u preduzetništvu i podizanje nivoa njihove konkurentnosti, kako bi se na adekvatan način uključili u lance dobavljača i time obezbedili bolji pristup i plasman roba i usluga kako na domaćem tako i na stranom tržištu. Pokazalo se da je interesovanje i potreba za ovakvim programima edukacije izuzetno velika, a kao što smo sada imali priliku da vidimo, polaznice su mnogo toga naučile i sposobne su da sada to primene i u praksi. Imajući sve ovo u vidu potrudićemo se da uskoro ponovo organizujemo ovakve i slične besplatne edukacije za preduzetnice – izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije i članica stručnog žirija koji je ocenjivao takmičarke.

U okviru događaja održan je i Bazar ideja na kome su izloženi proizvodi učesnica takmičenja.

Izvor: http://poslovnezene.org.rs/2017/05/odrzano-takmicenje-start-ideja/

SRPSKI DAN KLASTERA za bolje poslovno okruženje na jugu Srbije

Dan klastera u Srbiji okupio je više od 150 učesnika iz klasterskih organizacija, partnerskih institucija, studenata i mladih sa ciljem da se doprinese kreiranju poljeg poslovnog okruženja na području južne Srbije i usvoje nova znanja o zelenim tehnologijama i mogućnostima saradnje Srbije i Danske.

Dr Danka Milojković, direktor Kuće klastera I

član Borda direktora Globalne TCI Mreže


Srpski dan klastera je realizovan 11.maja u Nišu, u organizaciji Danske Ambasade u Beogradu i srpske Kuće klastera, a uz podršku Ekonomskog fakulteta u Nišu i kompanije YUMIS, članice Kuće klastera.

Članice srpske poslovne mreže Kuće klastera svečano su obeležile 100-godišnjicu diplomatskih odnosa Danske i Srbije pozdravivši goste iz Danske Nj.E. gospodina Morten Skovgard Hansen-a  i predsednika Skupštine Savez LEDIB Kuća klastera gospodina Karsten Lund-a.

U okviru okruglog stola za razvoj MSP na jugu Srbije razmatrani su mogući pravci razvoja i dobijanje nacionalne i međunarodne podrške za razvoj MSP kroz koncept klastera.

Potpisan je Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji između Udruženja FORUM u Nišu, koje zastupa predsednik mr. Jovan Jovanović i Saveza LEDIB Kuće klastera u vezi saradnje na projektima kapitalizacije građanske inicijative za očuvanje istorijskog i kulturnog nasleđa Grada Niša.

Dr. Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, predložila je grupisanje preduzetnica proizvodne delatnosti sa područja južne Srbije u formi klastera, u okviru Udružena poslovnih žena, radi efikasnijeg razvoja poslovanja kroz uključivanje u lance dobaljača.

Gospodin Srđan Dimitrijević, direktor Klastera preduzetničkog zapošljavanja mladih Aktivator iz Leskovca, predložio je osnivanje prvog Trening centra preduzetničke aktivacije mladih u Leskovcu radi osnaživanja omladine na području južne Srbije.

Gosti iz Danske upoznati su sa inovativnim proizvodima firme za proizvodnju i preradu hrane “Jastrebačka priča” iz Merošine/Mali Jastrebac i kompanije u oblasti energetske efikasnosti ELDI iz Niša.

Nj. E. gospodinu Morten Skovgard Hansen-u uručen je tradicionalni poklon Kuće klastera, “Cluster House Lady” rezultat međuklasterske saradnje proizvođača vina i udruženja žena koje izrađuju ručne radove.

Srpski dan klastera je promotivno podržan od Globalne TCI mreže I ECCP, kao i od predstavnika nacionalnih medija:

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/2731027/saradnja-izmedju-srbije-i-danske-u-vise-segmenata.htm

TV i radio stanica, Niškog portala, Niških vesti, Beta, JugMedija.

Zaključci okruglog stola će u formi Deklaracije o Srpskoj politici razvoja klastera biti upućeni Vladi RS i relevantnim institucijama od strane Kuće klastera.

Nakon okruglog stola, Dansko-Srpska delegacija je posetila kompaniju YUMIS, lidera u proizvodnji supa i praškastih prehrambenih proizvoda u regionu. Yumis još uvek nije prisutan na Danskom tržištu, a ova poseta će doprineti efikasnijem povezivanju sa potencijalnim kupcima/distributerima.


Srpski dan klastera je završen predavanjem “Zelena država – Danski pristup” Nj.E. gospodina Mortena Skovgarda Hansena na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Potpisan je Sporazum o saradnji između Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Prof. Dr Jadranka Đurović-Todorović dekan i Savez LEDIB Kuća klastera, mr Karsten Lund predsednik, u vezi efikasnije i efektivnije saradnje nauke i prakse kroz klastere.

Tim Kuće klastera izražava veliko zadovoljstvo zbog mogućnosti da bude domaćin jubilarne godine saradnje DK-RS na području južne Srbije i zahvaljuje Danskom narodu na nesebičnoj pomoći u znanju i novcu stanovnicima južne Srbije.

Kuća klastera je drugi dom Dancima u Srbiji!

DAN KLASTERA, 11.maj 2017, Niš

za korisnike i partnere LEDIB programa, poslovnu i akademsku zajednicu i članove Kuće klastera


Organizatori:

Ambasada Danske u Srbiji i Kuća klastera Niš

uz podršku Ekonomskog fakulteta u Nišu i kompanije YUMIS Niš

AGENDA

Vreme

Tema

10:30 – 11:00

Učešće sa specijalnom pozivnicom

Okrugli sto o uticaju LEDIB programa na razvoj malih i srednjih preduzeća u južnoj Srbiji i unapređenje poslovnog razvoja kroz saradnju nauke i prakse uz podršku javnog sektora. Adresa: Generala Milojka Lešjanina 52 Niš

Registracija učesnika

11:00 – 11:30

Otvaranje Okruglog stola i pozdravni govori

  • Nj.E. gospodin Morten Skovgaard Hansen, Šef misije, Danska ambasada u Beogradu
  • Gospodin Carsten Lund, Predsednik Skupštine Saveza LEDIB Kuća klastera sa sedištem u Kopenhagenu
  • Dr Danka Milojković, Direktor Kuće klastera Niš I Borda direktora Global TCI Net

11:30 – 12:30

Plenarna sesija

  • Diskusija o impaktima LEDIB programa na jug Srbije i lokalnom ekonomskom razvoju nakon završetka petogodišnje misije LEDIB programa 2012.godine
  • Uloga Kuće klastera, izlazne strategije LEDIB programa, u regionu i mogućnosti njenog daljeg razvoja i rasta uz podršku lokalnih i regionalnih partnera u cilju unapređenja privrednog razvoja i generisanja novih poslova
  • Diskusija sa poslovnom i akademskom zajednicom o aktuelnim preprekama za progresivniji razvoj i snažnije poslovanje na jugu Srbije
  • Zaključci okruglog stola

Moderacija: Tim Kuće klastera Niš

13:00 – 14:30

Učešće sa specijalnom pozivnicom - Ručak u etno restoranu,

15:00 – 16:00

Učešće sa specijalnom pozivnicom - Poseta YUMIS kompaniji

 

 

16:30 – 17:30

Predavanje na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu

Trg Kralja Aleksandra Ujedinitelja, Niš

za student, poslovnu i akademsku zajednicu, javne institucije

Tema

“State of Green - the Danish way"

 

Rezime predavanja:

Osvrt na poslovanje danskih kompanija u Srbiji i LEDIB program.

https://stateofgreen.com/en/sectors

Nj.E. gospodin Morten Skovgaard Hansen

Šef misije, Danska ambasada u Beogradu


Zvaničan jezik “Dana klastera” je srpski.

Događaj će biti praćen medijima.

Za dodatne informacije kontaktirati  Info Centar Kuće klastera:

Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli   ili  065 - 52 07 121

U iščekivanju konstruktivne diskusije za korak napred u privrednom razvoju južne Srbije kroz klastere.