USPOSTAVLJANJE KLASTERA STARIH ZANATA JUŽNE SRBIJE

Projekat sufinansira Razvojna agencija Srbije i GIZ, uz lokalnu koordinaciju Kuće klastera iz Niša sa partnerima iz Leskovca, Pirota i Vranja. Trajanje projekta: jul – decembar 2017.

Aktivnosti na projektu imaju zadatak da doprinesu unapređenju ekonomskog razvoja i da utiču na probleme nezaposlenosti mladih žena u nerazvijenim opštinama na jugu Srbije kroz podršku samozapošljavanju u sektoru usluga i turizma.

Krajnji korisnici projekta su postojeće preduzetničke firme mlađih kategorija vlasnica MSPP do 35 godina starosti, MSP pod upravom i u (su) vlasništvu žena kao i potencijalne preduzetnice. U projekat će biti uključeno najmanje 30 žena iz urbanih i ruralnih sredina nišavskog, jablaničkog, pirotskog i pčinjskog okruga čime će se postići pokrivenost većeg dela teritorije na jugu Republike Srbije.

Osim cilja kojim želimo da doprinesemo unapređenju ekonomskog razvoja i da utičemo na problem nezaposlenosti mladih žena u nerazvijenim opštinama, glavni cilj projekta je usmeren ka stvaranju novih mogućnosti (samo) zapošljavanja i smanjenju migracija iz ruralnih područja kroz osnaživanje žena u preduzetništvu.

Radne aktivnosti planirane u okviru projekta bi trebalo da podstiču očuvanje kulturne tradicije, povećanje kvaliteta proizvodnje, mogućnost učestvovanja na domaćem i inostranom tržištu kao i ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim i gradskim sredinama projektnog područja.

INTEGRATION OF EDUCATION AND PRACTICE FOR EFFICIENT EMPLOYMENT IN THE REGION

Dragi Prijatelji Kuće klastera,

Partnerska obrazovna institucija Kuće klastera VISOKA POSLOVNA ŠKOLA STRUKOVIH STUDIJA u Leskovcu, u duhu preduzetničkog zapošljavanja i samozapošljavanja mladih, vrši upis u I godinu osnovnovnih  strukovnih studija prema Konkursu na ovom linku.

Na linku su pored administrativnih informacija, dostupni primeri testova sa odgovorima za pripremu prijemnog ispita. Finansijski uslovi upisa su stimulativni, usklađeni sa mogućnostima stanovnika južne Srbije. Smeštaj i ishrana studenata može biti organizovana  u saradnji sa školom ili u sopstvenoj režiji u privatnim apartmanima i sobama u neposrednom okruženju škole.

Zainteresovani mogu birati zanimanja studirajući akreditovane studijske programe:

 • Finansije, računovodstvo i bankarstvo
 • Menadžment biznisa I logistika
 • Turizam I ugostiteljstvo
 • Menadžment tehnologije hrane I gastronomije
 • Poslovna informatika i e-biznis

Poslovne škole strukovnih studija studentima omogućavaju primenu nauke u praksi, ovladavanje veštinama i znanjima koja im omogućavaju efikasno zapošljavanje ili započinjanje sopstvenog posla. Škola je podržala razvoj portal koji omogućava povezivanje poslodavaca i svršenih studenata I beleži odlične reultate zapošljavanja studenata u zemljama u okruženju i  razvijenim zemljama Evrope.

Timovi studenata u oblasti turizma, tehnologije hrane I gastronomije beleže brojne prve nagrade i zlatne medalje na međunarodnim takmičenjima što studiranje u školi čini još atraktivnijim.

Praksom do posla! Nakon uspešno obavljenih praksi tokom školovanja studenti, Tijana i Stefan Milošević, trenutno se nalaze na radu u Republici Kini! Visoka poslovna škola organizuje besplatan kurs kineskog jezika, kako bi pomogla svojim studentima za rad i život u inostranstvu.

Student Isidor Trajković sa smera Turizam i ugostiteljstvo, nakon uspešno obavljenih praksi na Kopaoniku i u Grčkoj, radi u hotelu Marina - Bernried u Nemačkoj u svojoj struci! Bravo, Isidore!

ISKORISTITE, MOŽDA, POSLEDNJU MOGUĆNOST UPISA STUDIJA NA VISOKIM ŠKOLAMA, ukoliko ste završili srednju stručnu školu u trogodišnjem trajanju!

Prema nacrtu Zakona o visokom obrazovanju koji je u skupštinskoj preceduri, predviđeno je da od naredne školske godine, studije na visokim školama i fakultetima mogu upisati samo kandidati sa završenom srednjom školom u četvorogodišnjem trajanju.

Dobro došli u svet spremnih da rade i zarade!

IZGRADNJA KAPACITETA KLASTERA AKTIVATOR U LESKOVCU, JUŽNA SRBIJA

U okviru projekta „BUDI DRUGAČIJI 2“ pod programom „Podrška sprovođenju Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike u Republici Srbiji sa fokusom na politiku zapošljavanja i povećanja zapošljivosti mladih” , Trening centar Kuće klastera sprovodi program obuke za menadžment i članice klastera preduzetničkog zapošljavanja mladih AKTIVATOR u Leskovcu.

U period od 18.maja do 30.juna 2017.godine biće realizovan trening i metoring program “krojen po meri” koji obuhvata 14 tematskih oblasti/treninga u oblasti:

 • Lokalni ekonomski razvoj, strateški menadžment i upravljanje projektnim ciklusom
 • Poslovna psihologija, kultura, etika i komunikacija
 • Marketing, promocija i brendiranje

i četiri mentoringa u oblasti:

 • Stručne škole u finkciji efikasnijeg preduzetničkog zapošljavanja mladih. Sistem dualnog obrazovanja.
 • Instrumenti efikasne stručne prakse radi preduzetničkog zapošljavanja mladih
 • Analiza tehnika mentoringa i evaluacije primenjenih  u projektima klastera AKTIVATOR
 • Primenom nauke u praksi do efikasnijeg zaposljavanja studenata

Predavači i mentori trening programa su Dr Danka Milojković, direktor Kuće klastera i ekspert za razvoj klastera i strateški i projektni menadžment,  Maja Mitić Nikolić, dipl.ekonomista, menadžer za finansije, MS i ruralni razvoj Kuće klastera i Katarina Stanković, dipl. psih. Spec. PR, direktor komunikacija ProMedia Nis, članice Kuće klastera.

Proslava stogodišnjice diplomatskih odnosa između Danske i Srbije, 5.jun 2017. Beograd

Šef misije Danske Ambasade Gospodin Morten Skovgard Hansen u saradnji sa Ministartsvom odbrane Republike Srbije i Ministrom Gospodinom Zoranom Đorđevićem, na Dan državnosti Danske 5.juna 2017.godine svečano proslavljaju sto godina diplomatskih odnosa Danske I Srbije u Domu Vojske u Beogradu.


Dr Danka Milojkovic, direktor Kuće klastera – izlazne strategije Danskog LEDIB Programa u Nišavskom okrugu (2007.-2012.), i članice Skupštine Kuće klastera, partneri i osoblje LEDIB programa pozvani su da prisustvuju centralnoj proslavi koja će se održati u Domu vojske u Beogradu.


Impakti LEDIB programa i izložba fotografija biće predstavljeni na događaju.

Celebration of the 100 years of DK-RS diplomatic relations in Belgrade, June 5 2017

16. Međunarodni preduzetnički forum (IEF) „Održivo preduzetništvo i ekonomski razvoj”

14. – 16. septembar 2017.

Kathmandu, Nepal

 

Članice Mreže Kuće Klastera mogu prijaviti radove za učešće na konferenciji u skladu sa propisanim zahtevima organizatora. Kuća klastera poziva članice sa odgovarajućom ekspertizom u oblasti preduzetništva i ekonomskog razvoja da nam proslede interesovanje za učešće na 16. IEF konferenciji.  Kuća klastera će predložiti imena Organizacionom odboru konferencije. Izabrani panelisti iz Mreže Kuće klastera ostvaruju popust u iznos od 50% od vrednosti kotizacije za učešće na konferenciji.

 

Članak je dostupan samo na engleskom jeziku.