Proslava stogodišnjice diplomatskih odnosa između Danske i Srbije, 5.jun 2017. Beograd

Šef misije Danske Ambasade Gospodin Morten Skovgard Hansen u saradnji sa Ministartsvom odbrane Republike Srbije i Ministrom Gospodinom Zoranom Đorđevićem, na Dan državnosti Danske 5.juna 2017.godine svečano proslavljaju sto godina diplomatskih odnosa Danske I Srbije u Domu Vojske u Beogradu.


Dr Danka Milojkovic, direktor Kuće klastera – izlazne strategije Danskog LEDIB Programa u Nišavskom okrugu (2007.-2012.), i članice Skupštine Kuće klastera, partneri i osoblje LEDIB programa pozvani su da prisustvuju centralnoj proslavi koja će se održati u Domu vojske u Beogradu.


Impakti LEDIB programa i izložba fotografija biće predstavljeni na događaju.

Celebration of the 100 years of DK-RS diplomatic relations in Belgrade, June 5 2017

16. Međunarodni preduzetnički forum (IEF) „Održivo preduzetništvo i ekonomski razvoj”

14. – 16. septembar 2017.

Kathmandu, Nepal

 

Članice Mreže Kuće Klastera mogu prijaviti radove za učešće na konferenciji u skladu sa propisanim zahtevima organizatora. Kuća klastera poziva članice sa odgovarajućom ekspertizom u oblasti preduzetništva i ekonomskog razvoja da nam proslede interesovanje za učešće na 16. IEF konferenciji.  Kuća klastera će predložiti imena Organizacionom odboru konferencije. Izabrani panelisti iz Mreže Kuće klastera ostvaruju popust u iznos od 50% od vrednosti kotizacije za učešće na konferenciji.

 

Članak je dostupan samo na engleskom jeziku.

DOBRO DOŠLI U JUŽNU SRBIJU

Ukoliko želite da istražite ukuse Južne Srbije možemo Vam pomoći preko našeg Turističkog klastera južne Srbije Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
Naš Klaster želi da se poveže sa Vašom Turističkom agencijom i da zajednički kreiramo Balkanske najslađe uspomene

OKRUGLI STO „LESKOVAC – ATRAKTIVNA TURISTIČKA DESTINACIJA“

U organizaciji Visoke strukovne poslovne škole iz Leskovca, a uz podršku i učešće Gradonačelnika Grada Leskovca i članica Ekonomskog Saveza Grada Leskovca, Direktora PKS-RPK Leskovac, Dekana Subotičkog Tehnološkog Fakulteta, Turističke Visoke Poslovne škole u Ohridu, Direktor Klastera Aktivator za preduzetničko zapošljavanje mladih u Leskovcu, Direktora Kuće klastera iz Niša i profesora i studenata, održan je okrugli sto o mogućnostima Grada Leskovca da postane atraktivna turistička destinacija u regionu.

Povod organizovanja okruglog stola je izdavanje publikacije o Kulturnom nasleđu i turističkoj i gstronomskoj ponudi na području Grada Leskovca, koju je izradio tim stručnjaka VSPŠ uz podršku EU/TEMPUS programa.

Najvažnije preporuke diskusije bile su u oblasti jačanja dijaloga i saradnje javnog, obrzovnog i privatnog sektora kako bi se efikasnije razvijali i implementirali projekti koji bi pored izgradnje kapaciteta aktera projekta bili usmereni i na unapređenje postojeće infrastrukture. Pristup projektima finansiranim iz EU fondova bi bio efikasniji uz plansku budžetksu podršku za realizaciju odobrenih projekata u iznosu ko-finansirajućeg iznosa projekta od strane Grada Leskovca.

Predložena je promocija Grada Niša na osnovu usvojenog promotivnog plana na nivou Grada Leskovca kroz podršku najvažnijim manifestacijama na području Grada Leskovca, učešća predstavnika iz Leskovca na skupovima u inostranstvu u cilju direktne promocije turističke ponude Grada, na međunarodnim sajmovima, konferencijama, izožbama u cilju privlaćenja stranih turista; osmišljavanje programa boravka turista na relaciji Niš-Leskovac između letova low-cost avio kompanija uz uključivanje usluga zubara, kozmetičara frizera, lekara, itd. Takodje, za privlačenje turista sa globalnog tržišta, osmišljavanje zajedničkog nastupa npr. Niš – Leskovac – Ohrid – Sofija u formi Balkanske ture za turiste koji dolaze iz udaljenih destinacija.

Jedan od efikasnih modela socio ekonomskog razvoja Grada Leskovca u oblasti turizma i gastronomije je model razvoja turističkog klastera. U partnerstvu sa partnerskim institucijama u zemljama EU, partneri iz Leskovca uz podršku Grada Leskovca mogli bi pristupiti twinning programom raspoloživim EU fondovima. Programi Kulturnog nasleđa i razvoja turističkih proizvoda Grada Leskovca bili bi strateški programi koji bi obuhvatiti unapređenje infrastrukture i izgradnju kapaciteta za razvoj turističkih proizvoda, promociju i prodaju.

Kroz profilisanje Grada Leskovca kao atraktivne turističke destinacije, privrednici u lancu vrednosti dobaljača u oblasti turizma i gastronomije bi ostvarili profitabilnije poslovanje, mladi samozapošljavanje kroz otvaranje sopstvenih preduzeća, uslužne delatnosti poput logistke, transporta, internet provajdera, medicine, kozmetike itd porast klijenata i prihoda.

BALKAN-MEKSIKO Transnacionala trgovinska saradnja MSP i klastera

Od 15. Do 17. Maja 2017.godine u Puero Valjarti u Meksiku realizovana je 13. Godišnja konferencija Međunarodne asocijacije MSP “INSME” na temu: “Poboljšanje produktivnosti MSP i njihova uloga u globalnom lancu vrednosti”.

Balkansko Crnomorska Mreža klastera Kuće klastera se zahvaljuje INSMA Asocijaciji I Meksičkom Institutu Preduzetništva - INADEM za pruženu mogućnost da coordinator mreže bude prisutan na konferenciji koja je okupila više od 700 učesnika iz 68 zemalja..

Tekst u nastavku je dostupan na engleskom jeziku.