KUĆA KLASTERA - Sigurna kuća za Žene preduzetnice na jugu SRBIJE

 • MASOVNA PODRŠKA OSNIVANJU KLASTERA ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA, STARIH I UMETNIČKIH ZANATA NA JUGU SRBIJE


 • ŠTA ŽENAMA U BIZNISU NA JUGU SRBIJE TREBA DA BI USPELE

Uz stručno-tehničku podršku Kuće klastera, a u okviru projekta UPZS finansijski podržanog od RAS i GIZ,  održane su Radionice o preduzetništvu pod vođstvom gospođe Maje Grizelj i Uvodno predavanje o klasterskom udruživanju Dr Danke Milojković, međunardnog eksperta za razvoj klastera i člana Borda direktora Svetske organizacije za konkurentnost, inovativnost i klastere Global TCI Network u Barseloni.

Više od 40 žena je učestvovalo na šestodnevnoj radionici, a 36 žena u biznisu sa juga Srbije je 5.oktobra potpisivanjem  DEKLARACIJE o osnivanju Klastera ženskog preduzetništva starih i umetničkih zanata na jugu Srbije podržalo inicijativu o uspostavljanju prvog ženskog klastera u Srbiji koji će u narednom period biti osnovan u Nišu i obuhvataće žene preduzetnice i udruženja za očuvanje tradicije na području juga Srbije. Podršku osnivanju dale su obrazovne institucije Visoka poslovna škola Leskovac, Gimnazija Bora Stanković – učeničke kompanije; poslovne organizacije i udruženja: Kuća klastera, Klaster AKTIVATOR, EPUS Leskovac, Sinergija Leskovac, UG BiOrganika Niš, Udruženja ZA Gadžin Han, Aktiv žena Niša, Udruženje samohranih majki Niš, UG Radinost Aleksinac, Udruženje Višnja Niš, KUD Anđeli Jelašnica – Niška banja.

Kuca klastera je ponosna na divne žene-preduzetnice juga koje su učešćem na radionici motivisane da unaprede svoj pogled na posao i odnose sa okruženjem. Stvorena su brojna prijateljstva medju ucesnicama i saradnja o zajednickim nastupima na izlozbama, sajmovima, u nabavci repromaterijala, o daljim obukama. Kuca klastera je opravdala Majinu preporuku da je Sigurna kuća za zene preduzetnice na jugu Srbije.

Ženama u biznisu treba PODRŠKA u lobiranju za:

 • smanjenja poreskih stopa sa 44% na 21% kao što je u Nemačkoj


 • za početnice u poslovanju oslobođenje od poreskih obaveza u prvoj godini poslovanja


 • mogućnost korišćenja proizvodno prodajnih prostora u vlasništvu grada za postavljanje i razvoj proizvodnje i ostvarivanje prodaje proizvedenih proizvoda po podsticajnim uslovima uz ispravne instalacije u objektu i bez nasleđenih dugova struje i komunalije u objektu – u prvoj godini renta za korišćenje proizvodnog prodajnog prostora 25% od tržišne vrednosti iznajmljivanja gradskog prostora, u drugoj godini 50%, u trećoj 75%, u svakoj narednoj 100%.


 • olakšani pristup kreditima bez garancije kroz hipoteku na nekretnine žene uglavnom nisu vlasnici nekretnina ali su nosioci kreativnih porodičnih biznisa


 • omogućiti ženama da nabave nove mašine, uređaje, kvalitetniji repromaterijal kroz mere podrške ženskom preduzetništvu


 • omogućiti unapređenje proizvoda, dizajn ambalaže I logistiku za proizvode preduzetnica kroz saradnju IR institucija I Udruženja/Klastera


 • omogućiti vaučere za poslovne usluge u oblasti podsticanja izvoza, udruživanja mikro i malih proizvođača, obuka o preduzetničkom poslovanju, liderstvu i polovnoj komunikaciji I kulturi, knjigovodstveno finansijskih usluga, revizije poslovanja, uvođenja standarda o kvalitetu, dobijanja dozvola i sl.pravnih dokumenata, pripremu poslovnih planova, analizu tržišta, izradu strategija poslovanja, promociju i distribuciju proizvoda, povezivanje i nastup na međunarodnim sajmovima i sl.


 • stimulisanje veletrgovaca kroz poreske olakšice da prodaju robu malih domaćih proizvođača i plaćaju robu odmah po preuzimanju


 • promocija nacionalnih proizvoda na evropskom i globalnom tržištu organizovano od države


 • uspostavljanje Centra za očuvanje starih zanata, podršku umetničkim zanatima I ženskom preduzetništvu u svim većim gradovima u zemlji


 • u Centrima omogućiti organizovanje radionica, seminara, obuka i mentoringa za unapređenje znanja i veština preduzetnika I potencijalnih preduzetnika /i žena i muškaraca, i mladih i starijih, svih nacionalnosti i verske pripadnosti, nacionalnih manjina i ugroženih grupa/


 • primena Zakona o rodnoj ravnopravnosti i podrška ekonomskom osnaživanju žena kroz projekte, podršku javno-privatnom dijalogu na svim nivoima, a posebno na lokalnom i mere podrške države prema potrebama I mogućnostima žena potencijalnih I tekućih preduzetnica


 • organizovati podršku Udruženjima da pristupe raspoloživim fondovima kroz obuke o upravljanju projektima I korišćenju fondova, sastanke partnera I pripremu projektnih predloga


 • omogućiti da projekti Udruženja i Klastera / nevladinog sektora/ odobreni za finansiranje od domaćih ili EU fondova budu sufinansirani iz državnog budžeta


 • omogućiti uspostavljanje proizvodnih I uslužnih poslovnih inkubatora na području južne Srbije, sa profesionalnim menadžmentom za upravljanje inkubatorom I organizovanje prodaje I promocije proizvoda stanara inkubatora i uslugama konsating agencija po izboru stanara za podršku razvoju preduzetničkih poslovanja (pravni aspekti poslovanja, menadžment, finansije, e-poslovanje, poslovno planiranje, marketing I prodaja)

Nije teško biti uspešan ako si kreativan I inovativan I posluješ u okruženju koje stimuliše tvoje poslovne ideje I daje to krila da poletiš I svoju svoju zemlju ponosno predstavljaš na globalnom tržištu.

ZA NAS JUG I PODRŠKU ŽENAMA U BIZNISU NA JUGU!

E-katalog Ženskog preduzetništva, starih i umetničkih zanata južne Srbije biće dostupan uskoro na linku: http://craftswomen.clusterhouse.rs/

Prilog sa radionice: http://www.belami.rs/obuka-za-40-poslovnih-zena/


Workshop for cluster-based business development of craftswomen from Southern Serbia, Cluster House Training Center Niš, September - October 2017

I MODUL RADIONICA ZA ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO JUGA SRBIJE ZAVRŠEN

40 žena preduzetnica i potencijalnih preduzetnica članica Udruženja samhranih majki Niš, UG Radinost Aleksinac, KUD Anđeli Jelašnica, Udruženja žena ZA Gadžin Han, Klastera Agro Start up Niš, Klastera Aktivator Leskovac, Klastera Opeka Brick Niš, EPUS Leskovac, nastavnika i studenata Viskole poslovne škole Leskovac, inače članica Nacionalne poslovne mreže Kuće klastera, učestvovalo je na trodnevnoj radionici održanoj u Trening centru Kuće klastera u Nišu, ul. Generala Milojka Lešjanina 52 od 25.-27.9.2017.godine.

Radionicu je vodila gospođa Maja Grizelj iz Novog Sada. Maja je svojim znanjem o preduzetništvu, energijom i fasilitacijom doprinela kreiranju snažne sinergije među ženama juga Srbije, iniciranju novih individualnih i zajedničkih poslovnih ideja, razmatranju njihove izvdljivosti, upoznavanju sa kanalima komunikacije, tehnikama planiranja, timskim radom  i okruženjem koje ima uticaja na njihovo poslovanje. Žene preduzetnice i one koje bi se upustile u preduzetničku avanturu sa juga Srbije uspostavile su međusobne kontakte, sprijateljile se direktno i preko socijalnih mreža, počele da planiraju zajedničke nastupe na izložbama, poklanjale jedne drugima svoje proizvode, dogovarale se o zajedničkom izlasku na tržišta... Uvodno predavanje Kuće klastera o mogućnosti formiranja ženskog klastera u starim zanatima i preduzetništvu na jugu Srbije naišlo je na podršku među učesnicama radionice.

Za drugu radionicu koja je najavljena od četvrtka 5.oktobra do 7.oktobra 2017.godine u Kući klastera, tim Kuće klastera kao lokalni koordinator projekta u okviru koga se izvode radionice a koji implementira UPŽ Srbije uz kofinansiranje RAS i GIZ, najavio je izradu e-Kataloga profila žena  preduzetnica sa juga Srbije i njihovih referentnih proizvoda.

Takodje, mentorka – preduzetnica iz Šapca sa proizvodnjom modne ženske odeće od ručno tkanih materijala sopstvenog dizajna i rpodajom u TC Čumićevo sokače u Beogradu, posetiće II modul radionica i pružiti mentorsku podršku zainteresovanim učesnicama radionice za mentoring u vezi proizvodnje, ručne izrade i dizajna, organizacije prodaje, promocije, modnih revija i sl.

Nakon završetja II modula u decembru je planirana izložba proizvoda žena preduzetnica sa juga Srbije u Nišu, kao i promocija Klastera na društvenim mrežama i veb stranicama UPŽS i Kuće klastera i članicama mreža pomenutih organizacija.


Galerija fotografija projekta

VI Nacionalna konferencija klastera u Rumuniji, Bukurešt, 22.-23.11.2017.

Članak je dostupan samo na engleskom jeziku. Unapred hvala na razumevanju.

Više o konferenciji možete naći na linku: http://www.afaceri.ro/bucharest-cluster-conference-2017

8. KONGRES PILANARA JUGOISTOCNE EUROPE, SLAVONSKI BROD, 28.09.2017.


U partnerstvu sa Hrvatskim drvnim klasterom, Kuća klastera ima čast da Vas informiše i pozove na 8. Kongres pilanara jugoistočne Europe koji će se održati 28.09.2017. u Slavonskom Brodu. (Pogledajte TEASER)

Predsednik klastera gospodin Kavran nas je informisao da će kogkres okupiti “više od 250 sudionika, predstavnika pilanske industrije i šumarstva, kao i relevantnih institucija, jedinica lokalne uprave, sindikata i medija, kako bi razmotrili zajednički izazovi i izgradila održiva partnerstva.
Za ostvarenje cilja unaprjeđenja poslovanja sektorskih tvrtki i jačanja konkurentnosti cjelokupnog na šumi baziranog sektora, neizbježna je i nužno potrebna podrška nadležnih institucija. S obzirom na teme investicija, infrastrukturnih projekata, održivih partnerstva i umrežavanja, EU fondova, poticanja poduzetništva u spomenutom sektoru, koje se mogu ticati i Klastera, nadamo se da ćete klasteri iz Balkansko Crnomorske mreže klastera Kuće klastera imati interesa uključiti se u rad Kongresa.
Veliki broj međunarodnih organizacija, lokalnih i regionalnih vlasti, udruga iz EU i zemalja partnera aktivno podupire 8. Kongres pilanara. Ovogodišnji partneri Kongresa su Europska udruga pilana (EOS) i Europska konfederacija drvne industrije (CEI-Bois).


Agenda 
(27.09.)
Studijska posjeta

(28.09.)
09:00 Registracija
10:00 Otvaranje
10:30 Tematski blok I: Tržište sirovina
12:30 Pauza I    
13:00 Tematski blok II: Pilanske tehnologije
14:30 Pauza II
14:40 Tematski blok III: Biomasa i energija iz drva
15:30 Završetak konferencije / Ručak

Za dalje informacije obratiti se:

Rosana Šimunović
Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
T:+385 1 6329 112 I M:+385 98 928 2610

Hrvatski drvni klaster / Croatian Wood Cluster
Krsnjavoga 1, 10000 Zagreb
www.drvniklaster.hr


 Kongres pilanara JIE 2017-sudionici-HR.pdf

 Kongres-pilanara-2017-HR.pdf

 TEMATSKE VIJESTI .pdf

RADIONICA ZA ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO JUGA SRBIJE MOŽE DA POČNE!

Kuća klastera je spremna za Radionicu o ženskom preduzetništvu do formiranja Ženskog klastera zanata južne Srbije.
Trodnevnu radionicu je omogućio RAS i GIZ pružanjem finansijske podrške Udruženju poslovnih žena Srbije da realizuju projekat “Osnaživanje žena južna Srbije kroz formiranje klastera starih zanata”.

 

 

Hvala Udruženju poslovnih žena Srbije na poverenju da Kuća klastera bude lokalni kooridinator ženske biznis priče.

Hvala RAS i GIZ za podršku UPŽS da se sutra okupimo u Nišu i osnažimo za dobrobit juga Srbije!!
Dobro dosla Maja Grizelj u Niš,  naša draga Novosađanka i lider radionice.

 


DOBRO DOŠLE DAME U BIZNISU JUGA SRBIJE!!

Očekujemo preduzetnice i one koje žele da započnu sopstveni posao iz Niša, Svrljiga, Gadžinog Hana, Pirota, Leskovca, Aleksinca, Jelašnice, Vranja, Vlasotinca…očekujemo predstavnice institucija podrške klasteru iz Visoke poslovne škole Leskovac, Fakulteta primenjenih nauke Niš, Udruženja samohranih majki, Aktiv žena Niš, Klastera Aktivator Leskovac, Udruženja ZA Gadžin Han, ETNO Forum Svrljig, Agro Start up Klastera, UG Radinost Aleksinac, KUD Anđeli Jelašnica…sinergija za budućnost juga Srbije!!!

 

Sutra od 10h će nas biti oko 50 u Kući klastera, ul. Generala Milojka Lesjanina 52 i to će nam pomoći da se bolje upoznamo, nadjemo poslovnu saradnju, dodjemo do novih ideja, zajedno stvaramo budućnost izlazeći na nova tržista.

Bolje ćemo se informisati o raspoloživoj finansijskoj podršci za žensko preduzetništvo u Srbiji i pripremiti da pristupimo raspoloživim sredstvima.


Dobro dosli MEDIJI da podržite pravu snagu južna Srbije!
Vidimo se poslovne liderke juga Srbije!

 

Vaš Tim Kuće klastera.